Salarissessie industrie Noord-Nederland

Salarissessie industrie Noord-Nederland

Hoe verhouden wij ons tot de salaristrends?

Als arbeidsbemiddelaar in de techniek gaat ons gesprek met werkgevers vaak over de salarissen van techneuten. Want werkgevers zitten regelmatig met de handen in het haar, als zij een salariswens krijgen voorgeschoteld welke niet in het salarishuis past. Maar ja, de techneut wordt steeds schaarser, dus dat brengt je al snel in een spagaat. Enerzijds kun je je niet veroorloven de goede techneuten te laten lopen, maar anderzijds rijst op enig moment de vraag: Kun je je diezelfde techneut überhaupt wel veroorloven?

Sparren

In gesprek met een van onze opdrachtgevers ontstond het idee om hierover eens te brainstormen met andere bedrijven. Want waar lopen andere werkgevers tegenaan en hoe gaan zij hiermee om?

Wij namen hierin een faciliterende rol op ons en nodigden zes bedrijven uit om met elkaar het gesprek aan te gaan. Op 30 januari jl. ontvingen we hun op ons kantoor in Heerenveen. In een informele deel sessie bleek dat iedereen de krapte voelt en dat iedereen wel eens worstelt met het salarisvraagstuk. In een losse sfeer, met het nodige herkenningsgelach hebben we ons met plezier gebogen over het vraagstuk salaris.

In het kader van ‘meten is weten’, gaven we als voorwerk aan de deelnemers mee om de eigen salarissen in kaart te brengen. Op onze beurt brachten we in kaart hoe de salarissen eruitzien in de markt. Want wat is vandaag de dag ‘marktconform’? En wat zijn de cijfers en trends? Dit alles met de gedachte dat niets betekenis van zichzelf heeft. Dingen krijgen immers pas betekenis in de relatie met anderen. Wij als mensen voegen betekenis toe aan dingen, zoals antropoloog Jitske Kramer al eens zo treffend schetste.

De salarissen van de deelnemers bleken marktconform te zijn, maar ook zij zien een toenemende trend dat er boven marktconforme salarissen wordt gevraagd. Waar de één zich soms genoodzaakt voelt daarin mee te bewegen, zijn er anderen die aangeven voet bij stuk te houden.

Binden en boeien

De vraag “Waarom is dat je salariswens?” is nog nooit zo interessant geweest. En wat blijkt: naast salaris vinden mensen minstens zo belangrijk een goede werksfeer, doorgroeimogelijkheden en vergeet vooral waardering niet. Mensen willen gezien worden en toegevoegde waarde leveren, ergens bij horen.

In een krappe arbeidsmarkt is het kritisch kijken naar wat je als werkgever biedt ook steeds belangrijker om je huidige personeel te binden en boeien. En om dat te weten moet je met ze in gesprek zijn om te weten wat ze motiveert en gelukkig maakt. Tijdens onze sessie blijkt dat alle werkgevers graag in gesprek zijn met hun mensen en bij voorkeur transparantie geven over de salarissen die zij verstrekken. Maar dan moeten die wel eerlijk zijn en dan moet je ook kijken wat jij daarin als werknemer doet. Vind jij als werknemer het eerlijk dat jij meer verdient dan iemand die al 20 jaar het werk doet waarin jij je nog moet bewijzen?

Zonder eenduidige conclusies bleek het minstens zo waardevol om in gesprek met elkaar te zijn. Want de krapte op de arbeidsmarkt blijft een gegeven en om ons hierdoor te manoeuvreren hebben we elkaar harder nodig dan ooit tevoren.

De trend voor 2024 is dan ook flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Zo blijkt een van onze deelnemers al ervaring te hebben opgedaan met expertise die vanuit werkenden in Bali wordt ingezet.

Een interessant onderwerp voor een tweede sessie, want in verbinding zijn met elkaar is nog altijd waar het bij ons om draait!

we zijn Trots op onze opdrachtgevers

“Sinds 2018 werken wij samen met InTechniek.com. We hebben in de afgelopen jaren een goede
relatie opgebouwd, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en transparantie.”

Jan Willem Dijkstra, Productiemanager